Oznaczanie wartości odżywczej żywności
Należy zwrócić uwagę na to, że prawa konsumentów są coraz silniej podkreślane. Dotyczy to jak się okazuje praktycznie wszystkich kategorii produktów. Nie trudno jednak zauważyć, że to przede wszystkim ważna będzie żywność i to na nią należy w szczególności zwracać uwagę. Ustawodawca na podstawie rozporządzeń Komisji Europejskiej (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności) przygotował normy, które zobowiązują do oznaczenia wartości odżywczej sprzedawanej żywności. Obowiązek ten zaczyna obejmować kolejnych producentów żywności, dlatego nasza firma zajmuje się dla wielu klientów oznaczeniem wartości odżywczej żywności. Posiadamy ku temu stosowne przygotowanie, wykorzystując nasze nowoczesne laboratoria, które pozwalają uzyskać wiarygodne wyniki przeprowadzonych badań. Należy podkreślić, że badania są akredytowane.
Profesjonalne badanie żywności
Podejmując się oznaczenia wartości odżywczej żywności zdecydowaliśmy się uzupełnić nasze laboratoria o sprzęt, który umożliwi skuteczne przeprowadzenie tego typu badań. Zdając sobie sprawę z narzuconych przez ustawodawcę obowiązków chcieliśmy dostosować zakres badań do tego, co zostało narzucone producentom. Według przygotowanych norm pojawia się powinność przedstawienia 6 składników odżywczych: tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białka i soli - w takiej właśnie kolejności i podawanej w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu.
Chcąc wyznaczyć poszczególne składniki żywieniowej zainwestowaliśmy w nowoczesny sprzęt, który pozwala nam osiągnąć wiarygodny wynik badanych próbek, co staje się podstawą do obliczenia ilości konkretnych składników odżywczych w 100 gramach produktu. Dla naszych klientów przygotowujemy dokładne badania, które stają się podstawą do rozpisania etykiety, jaka musi się znaleźć na każdej pakowanej żywności.
Przeprowadzane przez nas badanie żywności nie kończy się na określeniu składników odżywczych, ponieważ ustawodawca idzie dalej i zobowiązuje również do oznaczenia wartości energetycznej konkretnych składników żywieniowych. Dlatego rozpisujemy badane składniki żywieniowe pod kątem kalorii oraz uzyskiwanej energii w postaci kilodżuli. Oprócz tego istotnym elementem będzie również określenie wartość GDA dla składników żywieniowych, co również może zostać wykonane przez naszą firmę.
Każdy, kto zdecyduje się nam zlecić przeprowadzenie badań żywności pod kątem oznaczenia wartości odżywczej może oczekiwać kompleksowego i dokładnej analizy, które pozwoli wyznaczyć wszystkie dane konieczne do wprowadzenia produktów do obrotu. Zdając sobie sprawę z tego, że obowiązki związane z wyznaczeniem wartości odżywczej żywności zaczynają obejmować coraz większe grono producentów żywności, staramy się cały czas udoskonalać nasze metody badań. Założenie jest takie, że do podania konkretnych składników żywieniowych zobowiązani zostaną w najbliższym czasie również producenci oferujący żywność bez opakowania, co sprawi, że spektrum klientów zainteresowanych naszymi usługami również się powiększy.